Het Fotoarchief 33    Stunts                            Ino Mulders

  Een AC-jaar kende twee stuntmomenten, het eerste ter gelegenheid van verkiezingen voor de leerlingenraad en het tweede als de eindexamenperiode was aangebroken. De bijbehorende staan in het menu onder <diversen>

  leerlingenraadverkiezingen
  Jaarlijks werd een nieuwe leerlingenraad gekozen. Aan de verkiezing gingen twee weken van campagne voeren vooraf. Kandidaten bedachten om te beginnen beleidsspeerpunten (meer aanbod in kantine zoals kroketten, tosti's, (meer) huiswerkvrij, lockers, langere pauze, het schoolplein af mogen, maandelijks huiswerkvrij, ..). Dan posters maken op de zolder van Carel Bruens en overal ophangen, samen met spandoeken. Verkiezingstoespraken werden gehouden vanaf de trapjes op de cour of op het toneel in de aula, onderbroken door toejuichingen of 'boe'-geroep. Veel kandidaten bedachten iets om extra op te vallen: een verkiezingsstunt. Bij een ondernemer losgeprate ballpoints werden uitgedeeld, snoep verspreid, ballonnen opgelaten. Ik herinner me kandidaten die vanaf het dak de cour op kwamen abseilen. Verkiezingsspeeches konden rekenen op een flinke belangstelling, er gebeurde weer eens wat!  Van deze stunts zijn bijna geen foto's in het archief. Wel van een paar oliebollenverkopende leerlingen uit eind jaren '60 maar de meest spraakmakende stunt, die zelfs op tv werd uitgezonden, was het optreden van Farce Majeure op de cour.

  Farce Majeure, overbekend met het lied 'Dat is uit het leven gegrepen..', was een komisch, satirisch en muzikaal televisieprogramma van de NCRV met Alexander Pola, Fred Benavente, Ted de Braak, Jan Fillekers en Henk van der Horst. De eerste uitzending vond plaats op 15 september 1966. In 1968 kregen René Struik en Kees Stolwijk en op het AC, zij verdienen een eervolle vermelding! De belangstelling was groot. Ton van Rijn heeft veel moeite gedaan om een kopie bij het Archief Beeld en Geluid los te peuteren, maar kreeg steeds de verkeerde aflevering. Die van het AC bestaat helaas niet meer op film!

  aflopende zaak
  De belangstelling voor de leerlingenraad begon eind jaren '80 te tanen. In 1991 verscheen het laatste leerlingenraadbulletin en de verkiezingsstunts gingen tot het verleden behoren.

  examenstunts
  Dit gold omgekeerd voor de examenstunts, die namen toen het stokje over. Verreweg de meeste stuntfoto's in het archief zijn van examenstunts waarmee de examenperiode werd ingeleid. De stunt was bedoeld als een soort afscheidscadeautje aan de school. Daarvan hebben er heel wat plaats gevonden. Van creatief tot afgezaagd, van ludiek tot min of meer gewelddadig. In 1992 werd de eerste stuntcommissie in het leven geroepen. Veel hing af van de samenstelling van dit organiserend comité. Was die serieus en creatief, dan was een fantastische dag het resultaat. Was er minder verbeeldingskracht, dan liep de stunt soms uit in beschadigingentjes, veel rommel, gesmijt met waterballonnetjes (nog vrij onschuldig), of eieren (naar en vies). Maar in het algemeen gesproken steeg over de jaren het niveau en de creativiteit.

  de stuntnacht
  Voorafgaand aan de grote dag probeerden de stunters vaak de nacht op het AC door te brengen. Dat is kennelijk al een oud gebruik, want van Leo van Heijst kreeg ik ooit een foto uit 1957 van door de zon gewekte slapers langs het veld. Liever sliep men in de gekraakte school, bij mislukking of verbod in tentjes op het veld.  In 1987 werden de nachtbrakers gewekt in een gymkleedkamer. In de nachtelijke uren werd bovendien soms flink ingenomen en daarbij liep het AC wel eens enige averij op.

  de stuntdag
  Op welke dag de stuntdag viel, was aanvankelijk lang niet altijd van tevoren bekend, tot ergernis van sommige docenten omdat zij bijvoorbeeld een proefwerk hadden gepland. Daarom werd in later jaren, toen heuse stuntcommissies ontstonden, met deze commissies overlegd en werd de datum aan de docenten bekend gemaakt. En dan was er altijd wel een die zich extra geliefd wilde maken door die datum in de klas te verklappen.
  Eerst moesten uit tactische overwegingen een paar lessen gegeven worden, want een dag zonder minimaal twee lessen werd het door de inspectie beschouwd als een vrije dag en dat gaat dan van de vakantiedagen af. De bel ging iets te vroeg en extra lang, stunters liepen de klassen langs, bonsden op de deur en maakten verder les geven onmogelijk. En dan stroomden de meesten naar aula, cour of veld en een paar gauw naar huis.

  de stunts
  Wat bedacht men zoal? In 1940 kwam 5hbs met een koets de cour op, meer kan ik er niet over vertellen, ik was nog niet geboren, maar er is een foto van.  
  In 1984 kregen we een fantastische playback show waar Fons van der Veldt furore maakte. Ton van Rijn playbackte samen met Peter Molenaar Julio Iglesias en Willy Nelson met "To all the girls I loved before...". Het publiek puilde de aula uit.
  Een paar jaar later, in 1987, was er zelfs een professioneel gedrukt programma met advertenties van sponsorende bedrijven. Dat was dan ook wel een stuntdag om een puntje aan te zuigen. De slapers in de kleedkamer zijn van dat jaar. Eerst zagen we op het veld een demonstratie met een politiehond. Die kwam van het beveiligingsbedrijf Westvliet van Claudio Houtman. De stunt haalde uitgebreid een aantal kranten omdat er ook een houthakmarathon georganiseerd was. En tot besluit werd een film gedraaid. Vanaf die periode vinden de stunts voornamelijk plaats op het veld en zijn springkussens, die bij de gemeente tegen een schappelijke vergoeding te huur kwamen, bijna niet meer weg te denken.
   In 1989 werd de school te koop gezet en verkocht en is op het Binnenhof een gymdemonstratie gegeven als ludiek protest tegen de bezuinigingen van Nel Ginjaar-Maas. In 1991 is de cour, met dank aan de brandweer, onder het schuim gezet en fietsten we een nachtelijke Dam-AC-koers.
  Marco Endert, die ik in elke categorie en bijna elk denkbaar jaar op foto's tegen kom, richtte in het 'bos'  langs de cour een stuntgedenkteken op, met de tekst 'n bijgedragen steentje.
  Collectief zaklopen in 1994, 1995 sumoworstelen en rodeostier. Een leerling die uit parachutistenkringen kwam, kreeg het voor elkaar om in 1996 parachutisten op het veld te laten landen, iets waarvoor allerlei vergunningen nodig zijn. Eerst werd een vlag ter vaststelling van de windkracht en -richting uitgeworpen, daarna sprongen er drie man naar het veld. Het waaide stevig en één parachutist kwam gevaarlijk dichtbij het gebouw. Hij moest zich in de hoek van vrij hoog laten vallen, een andere landde in Scheveningen. Er is een film van, lees door.
  Op het veld kon je soms je je haar, gezicht of nagels een schoonheidsbehandeling laten geven. Er waren opblaasbare baden die gevuld werden met (stinkend) slootwater en waarboven je werd uitgenodigd plaats te nemen. Een welgemikte worp met een bal deed je dan onder luid gejuich in het water belanden.
  In 1999 had de stuntcommissie, gestoken in sjieke truien, een springmuur geregeld waaraan je met een klittebandpak kon blijven kleven. Er was een glijbaan, je kon je karikatuur laten maken en het geheel werd vooraf gegaan door een travestietenshow met Nino Tumminaro, Jan Mutters, Peter Molenaar, Hans Pieterson en André Kommer.
  Erg leuk was ook het ontbijt waarmee stuntdag 2001 begon, gevolgd door een stuntlied.

  Herman Brood
  Een hoogtepunt was in 1996 een gastoptreden van Herman Brood die meisjes in bikini met de spuitbus beschilderde. Dit hoogstandje vond plaats op zelfde dag als het parachutespringen, spectaculair! Ik herinner me dat voor het gezelschap-Brood, voldaan moest worden aan speciale wensen, zoals een ruime hoeveelheid Grand Marnier. Brood was toen nog voornamelijk bekend van zijn muziek maar bleek een begaafd beeldend kunstenaar. Bespoten zagen de bikinidames er prachtig uit, onbespoten mochten ze er trouwens ook zijn. Er was ook nog een travestietenshow met docenten. De stunt haalde de TV en de opname is bewaard gebleven, zie laatste alinea! Op een heuse catwalk in de aula trad in 1998 de net geformeerde 'boygroup' Romeo op. In de jaren daarna meer springkussens, rodeostieren, werd een mens-erger-je-niet op de cour geschilderd of trad een playboy op met paaldanseres (geen foto's van). In 2008 nog oud-Hollandse dingetjes met paarden, stro en alles oranje geverfd. In 2009 was het thema flower power en daarna verflauwt ook voor examenstunts de animo.
  Ik zou wel drie nummers kunnen vullen met erg leuke foto's, maar dat past er niet allemaal in. Kijk onder <diversen> bij <stunts. en zoek alle foto's bij dit artikel! Vind ik nog foto's van later jaren, dan zet ik ze op de site er bij en vermeld het in de facebookgroep.

  stuntkunstwerken
  In de jaren '90 ontstond het creatieve gebruik om in het AC een aandenken in de vorm van een kunstwerk na te laten. Muren en deuren genoeg om de creativiteit op los te laten. Overigens, al in 1982 schilderden examinandi een gedicht van J.C. Bloem op de cour!
  Een van de mooiste beschilderingen vond ik altijd de vuist uit 1994 die door de deur van de personeelskamer (in later jaren de mediatheek) ramde, een symbolische poging om deze kamer toegankelijker te maken voor leerlingen. Berucht was in die tijd mevrouw Grevers-Picard van Engels, die de toegang tot de lerarenkamer met haar leven bewaakte. Zij kwam uit België waar, in haar jeugd, de afstand tussen docent en leerling nog schier onoverbrugbaar was en zij was niet gewend aan drempeloverschrijdingen door welke leerling dan ook.
  Eerder al, in 1990, was een Peace-deur gemaakt. 1995 een kunstcollage en mooie grafiek, de muis stond vermoedelijk voor de leerling. Het mozaïek Odi et amo (ik haat 't maar hou er ook van) werd in 1996 aangebracht. In 1998 werden de courbanken Mondriaan geschilderd en de beschildering van de hele muur langs de trap is van 2002. En bepaald geen knoeiwerk allemaal, serieus en hard aan gewerkt met prachtig resultaat. Alle overige foto's op de website!

  stuntfilms
  Er waren altijd wel ouders en soms ook leerlingen die met een smalfilmcamera een en ander vast legden. Ton van Rijn verzamelde noest al het bewegend beeld, vaak dankzij veel speurwerk. Hij liet de films op dvd zetten en bewaart alles zuinig. Ik stelde hem voor die filmpjes toegankelijk te maken, niet openbaar, alleen voor oud-AC'ers. Dat kan in Youtube. Na uploaden krijgt elk filmpje een link die je in de adresregel van Internet Explorer/Edge, Firefox, Chrome of Safari kunt invullen. Ik publiceer deze linkjes in de Facebookgroep fotoarchiefac.nl. Wie daar lid van is (of alsnog wordt) kan  op de link klikken, veel makkelijker, even een Facebookaccount (laten) maken als je dat nog niet hebt (je hoeft er niks mee te doen, gewoon alle mogelijkheden wegvinken). Van stunts zijn een paar filmpjes, de kwaliteit laat soms wat te wensen over, want veel originelen moesten eerst gedigitaliseerd worden. Probeer deze maar eens, uit 1988: https://youtu.be/PuD1nZxEwz0. In deze film bleken 's ochtends de vervoermiddelen van enkele directieleden ingepakt. Of 1989, https://youtu.be/OVe5aFW5GQ0, de gymdemonstratie met bloemen voor Nel Ginjaar-Maas. En de travestie-Brood-parachutestunt: https://youtu.be/HJHuwTicAYg, een pareltje.

  Het grootste deel van de foto's op deze site is auteurs- en portretrechtelijk beschermd. Alle rechten voorbehouden. Webmaster: Ino Mulders.