Verschillende keren in het lange AC-bestaan zijn groepsfoto's gemaakt. Een van die foto's heeft lange tijd in de aulagang gehangen maar hij raakte beschadigd na een lekkage en, geloof het of niet, ooit is hij ook als dartbord gebruikt. Ik besloot hem van de ondergang te redden en nam hem mee naar huis.
Daar had ik nog een paar bijzondere andere groepsfoto's, de eerste uit 1935, genomen vóór de hoofdingang en op een bijzondere manier. Als je de foto bekijkt lijkt het net of de voorgevel van het AC niet in een rechte lijn loopt, maar een haakse bocht naar achteren maakt met de hoofdingang op de hoek. Nu hebben ze in de loop van de tijd wel wat kunstjes uitgehaald met het AC, maar de gevel heeft men nooit verschoven. Hoe is die foto eigenlijk gemaakt?
De hele schoolbevolking werd in de breedte opgesteld de jongens achter, paters en leraren voor, de rector mooi in het midden. Deze opstelling leverde echter twee problemen op.
Om te beginnen kon de fotograaf niet ver genoeg achteruit om de hele groep er op te krijgen. Zodra hij buiten de poort kwam ging die poort het zicht op de flanken belemmeren. Dus moest de fotograaf vlak bij de groep op het voorterrein blijven. Misschien zou het met een visooglens of extreem groothoeklens gelukt zijn de hele groep er op te krijgen, maar zo'n lens vertekent sterk. Dus moest de fotograaf een gewone lens gebruiken, maar dan kreeg hij de hele groep er niet op, in ieder geval niet in één keer. Zou hij eerst links nemen, dan midden en dan rechts, dan waren de personen uiterst links en rechts, die veel verder weg stonden, ook veel kleiner geworden dan die in het midden, maar op de foto's is dat niet te zien.
Om tot dit resultaat te komen heeft de fotograaf iedereen ongeveer even ver van zijn camera opgesteld, dus in een boog. Vervolgens heeft hij, in gedeelten, de foto vanaf een vast punt genomen en omdat hij voor de uiteinden van de boog naar links en naar rechts moest draaien, kwam de gevel er vertekend op in plaats van de AC-bevolking. Die verschillende negatieven werden buitengewoon kunstig aan elkaar afgedrukt. Dit soort foto's wordt circuline foto genoemd.
Dit is natuurlijk een prachtige foto, ruim een meter lang en ongeveer 30 centimeter hoog. Ik verwonder me er altijd over dat de luifel boven de ingang al die leerlingen kon dragen, zou de architect er rekening mee gehouden hebben?
Zo is er bovendien nog een tweede, genomen in 1950. En dan kreeg ik een paar jaar geleden een fotokopie in gedeelten van Harry von Aesch (gymβ'63) die mij zeer verraste, want ik wist niet dat er nog zo'n foto bestond. Het is een circuline foto uit 1957, maar liefst 2 meter breed. Maar de overgangen waren niet goed gelukt en daarom beschouwde de fotograaf de foto als mislukt. Harry vertelde me dat de Prefect hem kennelijk onbruikbaar vond en opgerold aan hem gaf. Ik kom er nog wel eens op terug.
Daarna zijn er nog wel 3 groepsfoto's gemaakt (1968, 1973, 1986) maar dan op het veld vanuit de 1e of 2e verdieping van school of vanaf het balkon boven de administratie.
Deze foto's hingen in de aulagang totdat een enorme collage de plek innam. Klik voor de besproken foto´s op <schoolfoto's>.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.