Toneelfoto's
  In oktober en november scande ik veel foto's van toneeluitvoeringen. Toneel is altijd een vast onderdeel van het AC-leven geweest al werd niet altijd elke uitvoering vastgelegd. Toch getuigt een indrukwekkend aantal foto's van de al even indrukwekkende resultaten. In de jaren 50 en 60 stond het zogenaamde Rectorsfeest (de verjaardag van de rector van het patershuis die automatisch ook rector van het AC was) garant voor een toneelvoorstelling. De dag begon natuurlijk met een hoogmis en na de mis ging de hele school naar de film in theater Seinpost. Die bioscoop bestaat niet meer, hij lag boven op het duin van waar Mesdag de schets voor zijn panorama vastlegde. Er staat nu een hotel en gerenommeerd restaurant. Bij dit artikel werden enkele van de vele foto's afgedrukt van toneeluitvoeringen uit die tijd. Opvallend vaak waren het zware Griekse tragedies, professioneel gegrimeerd en aangekleed door het echtpaar Hos. Van dit soort zijn er al gauw zo'n 150 foto's bewaard gebleven.
  Met name Ton van Rijn en Joep Straathof zorgden in latere jaren vrijwel jaarlijks voor nieuwe huzarenstukjes zoals Eline Vere, Ina Damman, Jan Rap, de Wijze Kater, te veel om op te noemen. Ze staan inmiddels allemaal op mijn site.

  Themanummers?
  Soms stuurt een oud-AC'er een foto en zet er dan een toelichting bij. Verschillende keren dook in de afgelopen jaren het thema 'oorlog' en een enkele keer 'Huize Katwijk' in de mails op. Sommige toelichtingen maken mij nieuwsgierig. Ik denk dan: moeten we niet snel een themanummer van de Nieuwsbrief maken over de oorlogsjaren, waarin de klassen verhuisden naar andere locaties. De leerlingen kregen les in ijlings gezochte locaties, bijvoorbeeld het Meisjeslyceum op het Louis Couperusplein. Ook werd les gegeven in de Doornstraat en de Hortensiastraat/Mient en in een mail van Matthieu Dols ontdekte ik dat ook nog in de Frederikstraat en in de Da Costastraat was les gegeven. Dit alles omdat het AC was gevorderd; laarzen in de gangen, paarden (!) in de lokalen van de 100-gang. Over die locaties heb ik, voor zover ik weet, nog niet gelezen. Zijn er oud-AC'ers die er herinneringen aan hebben?

  Huize Katwijk
  Of misschien een themanummer over Huize Katwijk het 'eigen' -onbesproken (!)- voormalige internaat aan de Raamweg? Er zijn zeker nog een stuk of 10 oud-leerlingen die in Huize Katwijk hebben gewoond. Ga ik aan werken.

  Ino Mulders

  Het grootste deel van de foto's op deze site is auteurs- en portretrechtelijk beschermd. Alle rechten voorbehouden. Webmaster: Ino Mulders.