SNAAC, LAVA, Madagascar

  Dit keer beperk ik me tot een keuze uit de foto's die ik de laatste weken voorbij heb zien komen. In het vorige nummer heb ik uitvoerig stil gestaan bij de AC-kampen door de jaren heen. Nu laat ik wat foto's zien van diverse acties die in de loop der jaren zijn gevoerd. Wie kent de SNAAC (Sint Nicolaas Actie AC) niet, die ook dit jaar weer hulpsinterklazen leverde op bestelling.

  Maar ook zijn er foto's van de watersnoodactie in 1953 die mooie plaatjes oplevert van leerlingen, bezig houten speelgoed te herstellen voor het wordt weggebracht naar Zeeland en lol hebben met ingeleverde hoeden en petten. Er was ooit een aardappelrooiactie toen het mechanisch rooien door langdurige regenval onmogelijk was geworden. Er werden Afrika-acties gehouden met de naam LAVA (Leken Actie Voor Afrika), en later de Madagascaractie. Eens is, in navolging van wat men in Noord-Korea graag (?) pleegt te doen, geprobeerd met gekleurde borden Madagascar af te beelden op het veld, allemaal in het archief en op de site.

  fancy-fairs

  Op fancy fairs werden spijkers met koppen geslagen, liepen hamsters in molentjes, werd kippengaas onder (zwak)stroom gezet en mocht later zelfs een auto worden gesloopt. Met het missiebusje werd geld opgehaald voor de 'vorming van inheemse priesters'.

  stakingsactie

  Een heel ander soort actie was in 1968 een bescheiden stakingsactie op het veld, ongetwijfeld tegen autoriteit in ruime zin gericht.

  Ino Mulders

   

  Het grootste deel van de foto's op deze site is auteurs- en portretrechtelijk beschermd. Alle rechten voorbehouden. Webmaster: Ino Mulders.