Het Fotoarchief 32    diversen

  artikelen over het fotoarchief
  Ik krijg wel eens opmerkingen dat mijn artikelen over het fotoarchief wel over 'héél vroeger' gaan, weinig recents. Ja, klopt. Om te beginnen is het fotobestand over de jaren t/m 1980 (ongeveer) erg overzichtelijk. Het zijn er wel heel veel (10.000?) maar ik ken ze vrij goed. Omdat toen nog door Boem en de Rem op negatieffilm werd gefotografeerd, was de fotograaf toch wel wat zuiniger met foto's, dan toen de digitale camera in ons leven kwam. Ik kreeg, onder andere van Paul Mengelberg, dvd's vol digitaal materiaal van recenter datum en dat is zó veel, dat ik nog niet de moed heb opgebracht daar aan te beginnen. Als het er van komt, houd ik jullie hier, en in de Facebookgroep fotoarchiefAC.nl, op de hoogte.

  2015
  Het laatste jaar van het AC. Maar de lessen gingen gewoon door, met dezelfde kwaliteit, daar heeft het niet aan gelegen. De klassenfoto's van 2015 werden gemaakt door Marijke Stroucken, moeder van een leerling. Voor een schoolfotograaf was geen geld meer. De foto's die ik hier bij plaatste, waren van de eindexamenkandidaten, de geluksvogels die hun jaar op het AC mochten af maken. 4M1,2,3, 5H1,2, 6GA en 6GE (Gifted Education, hoogbegaafden in gewoon Nederlands). Verder een foto van Peter Althuizen in actie, onvermoeibare strijder voor de positie van onderwijspersoneel, bij een leerling achter een laptoptafel. Dan een groepje leerlingen op een wat onverwachte plaats namelijk in de gang van de kapelzaal, en een van de hal met de uil die Carel Bruens en ik ooit leenden uit het gemeentelijk BKR-depot. Op de rechter zuil zit een koperen gedenkplaat waarop de rol van de paters jezuïeten, die het AC hebben gesticht en groot gemaakt, wordt vermeld. Op de linker zuil plaatste in later jaren iemand een veel te wit gipsen beeld, lijkt me een Vestaalse maagd. Staat daar niet zo mooi, maar dat is een persoonlijke mening. Kijk goed, rechts op de muur zit het mozaïek van de Madonna della Strada. De paters uit Nijmegen hebben het er uit laten hakken en meegenomen.

  stunts
  Het artikel over stunts komt in december: verkiezingsstunts en examenstunts, een heel themanummer, veel en leuk!

  videoarchiefAC, bewegend beeld!
  Goed nieuws! Terwijl ik foto's verzamelde, was Ton van Rijn altijd tuk op geschreven woord en bewegend beeld. Ton heeft heel wat filmmateriaal op de kop weten te tikken, smalfilm en video, en dat allemaal op  dvd laten zetten, tientallen. Ze zijn vaak van amateurkwaliteit maar daarom niet minder leuk. Ik stelde hem voor om te bekijken of het mogelijk was deze filmpjes openbaar te maken door ze op Youtube te zetten. Ton had aarzelingen omdat hij vreesde voor gedoe met portretrecht en privacy. Ik ben eens gaan speuren en zag dat je filmpjes onzichtbaar kunt houden voor de buitenwereld. Je kunt ze het label 'verborgen' meegeven. Ze zijn dan niet vrij te vinden voor iedereen, maar wel voor degenen die de  link naar het specifieke filmpje hebben. Ton en ik gaan deze filmpjes geleidelijk toegankelijk maken door de linkjes te publiceren in de besloten Facebookgroep fotoarchiefAC.nl. Je moet wel zelf Facebooklid zijn, anders kun je je niet aanmelden. Dat verplicht je overigens niet tot een uitgebreid vriendennetwerk: als je dat niet wilt, word je alleen lid en daarna meld je je aan bij de fotoarchiefgroep.
  Het is natuurlijk ook mogelijk de links hier af te drukken, maar doorklikken is veel makkelijker. De Facebookgroep heet dus fotoarchiefAC.nl. Dat is tegelijk ook de naam van de site waar (nog lang niet alle) foto's te vinden zijn. Nieuwsgierig? Probeer dan een van de oudste filmpjes die we hebben: beelden van een voetbalwedstrijd tussen docenten en leerlingen op de Roggewoning uit 1940: https://youtu.be/Y7ErQz9P9HA.

  Ino Mulders

  Het grootste deel van de foto's op deze site is auteurs- en portretrechtelijk beschermd. Alle rechten voorbehouden. Webmaster: Ino Mulders.